2023 m. balandžio 24 d.
|  Naujienos

Atnaujintas viešbutis „Nidos banga“ – pirmasis pajūryje su BREEAM sertifikatu

„Nidos banga“ tapo pirmuoju viešbučiu Kuršių nerijoje, kuriam suteiktas tarptautinis BREEAM „Very Good“ sertifikatas. Šį istorinį, prieš daugiau nei 150 metų įkurtą ir Tomo Mano pamėgtą viešbutį 2021 m. už daugiau nei 6 mln. Eur įsigijo nekilnojamo turto (NT) bendrovė „Reefo“. Investavusi dar milijoną eurų, kompanija atgaivino menininkų globėju laikyto Hermano Blodės idėjas ir pavertė viešbutį žaliąja ramybės oaze.

„Mums labai svarbus tvarumo aspektas, natūrali aplinka ir istorija, tad viską, ką galėjome prikelti naujam gyvenimui „Nidos bangoje“, prikėlėme. Viešbutis įsikūręs ant pat marių kranto, šalia pušynas – stengėmės projektą vystyti taip, kad gamtos įkvėpimas jaustųsi ir pastato interjere. Dėl to vyrauja ramios, žemiškos spalvos ir natūralios medžiagos“, – pasakoja Karolis Aidulis, Vilniuje, Palangoje bei Nidoje NT projektus plėtojančios bendrovės „Reefo“ vadovas.

Jis priduria, kad tvarumo sertifikatas ne tik įrodo, kad viešbučio veiklos sąnaudos yra itin mažos, bet ir išskiria jį iš konkurentų.

„Aplinkosauga vartotojams tampa vis svarbesnė. Įvairios apklausos rodo, kad pirkėjai renkasi prekių ženklus, siūlančius tvarius ir aplinkai nekenksmingus sprendimus. Nekilnojamojo turto sektorius – ne išimtis“, – pabrėžia verslininkas.

Gauti nemokamą Statybos ir NT savaitraštį

Viešbutį „Nidos banga“ sudaro trys pastatai. Bendras jų plotas – daugiau nei 4400 kv. m. Viešbutyje sukurti dviejų rūšių 15 – 35 kv. m įprasti ir apartamentų tipo kambariai.

Pavyzdinis projektas

Tarptautinis BREEAM įvertinimas – tai pastatų tvarumą liudijantis sertifikatas. Siekiant šio dokumento paprastai vertinami keli pagrindiniai kriterijai: sveikata ir gerovė, energija, transportas, atliekos, vandens vartojimas, medžiagos, ekologija ir tarša. Kiekvienas vertinimo kriterijus turi siektinus rodiklius.

„BREEAM sertfikavimo metu įvertinami pastato ir specializuotos jo paskirties poveikio aplinkai parametrai, įskaitant pastato suvartojamą energiją, naudotojų komfortą, draugiškumą aplinkai ir kitus“, – sako „Nidos bangos“ vertinimą atlikusios bendrovės „SEES Group“ vadovas Kęstutis Kvietkauskas.

Anot jo, Lietuvoje ir net Europoje yra nedaug viešbučių, turinčių šį prestižinį, aukštus tvarumo reikalavimus patvirtinantį įvertinimą.

„Ypatingai svarbu ir sveikintina, kad „Reefo“ rodė aukštą socialinio atsakingumo lygį renovuodami pastatą Nidoje. Bendrovė, siekdama kuo mažesnio poveikio aplinkai, įdiegė svarbius inžinerinius bei architektūrinius sprendinius, leidusius užtikrinti tvarumą net ir sename pastate“, – sako K. Kvietkauskas.

Anot jo, „Nidos bangos“ unikali vieta bei greta esanti infrastruktūra ne tik patvirtina paties viešbučio vertę, bet turėjo įtakos siekiant BREEAM „Very Good“ sertifikato.

„Tai yra pavyzdys statytojams bei kiekvienam verslui, kad būnant unikaliame ir saugomame Lietuvos kampelyje galima žengti žingsniu toliau, užtikrinant plėtojamo verslo tvarumą“, – pabrėžia „SEES Group“ vadovas.

Orientuojasi į tvarias konversijas

NT vystymo bendrovė „Reefo“ orientuojasi į tvarumą, ir laikosi pozicijos, kad pastatai – šiek tiek daugiau nei vien sienos ir langai. Tai erdvės ir bendruomenės, kuriose žmonės gali jaustis savimi, o tarpduryje sutikti įkvepiančių kaimynų.

Kompanija, be minimo projekto Nidoje, plėtoja NT objektus Vilniuje ir Palangoje. Sostinės Naujamiesčio rajone „Reefo“ pastaraisiais metais atgaivino ne vienas gamybines patalpas paversdama juos loftais, o pajūryje atkūrė poilsio namus.

„Loft gallery“ – šiuo metu vystomas 37 erdvių kūrybai pastatas Naujamiesčio širdyje, pirmajame Vilniaus loftų kvartale, Naugarduko gatvėje. Pastatui, jau turėjusiam savitą architektūrą, bendrovė suteikė naują koncepciją ir identitetą. Netoliese, Vytenio g., bendrovė įgyvendino ir kitą panašų projektą – „Loft factory“.

Palangoje kompanija 2022 metais užbaigė projektus „Smilčių namai“ ir „Palanga Dreams“. Pastarieji, kaip ir bendrovės projektai Vilniuje, orientuoti į pastato konversiją. „Palanga Dreams“, prabangiais apartamentais paversti buvę „Šilko“ fabriko poilsio namai Maironio g., pernai įvertinti kaip vienas iš 15 įspūdingiausių 2022 m. nekilnojamojo turto objektų Lietuvoje. Šis išskirtinai atrodantis vėlyvojo modernizmo pastatas Palangoje pastatytas pagal architektės Irenos Likšienės projektą.

Straipsnis publikuotas vz.lt.